Opskrifter

DIY forfriskende rosenvand

Jeg har lavet mange forskellige tonere og ansigts-mists det sidste års tid til mine piger og til mig selv. De er blevet en fast del af den daglige hudpleje rutine og jeg er ret sikker på, at mine piger synes det samme, da der kommer en bestilling i ny og næ.

Jeg bruger rosenvand i næsten alle tonere, ansigts-mists, masker og cremer og bestemte mig for, at jeg ville kaste mig ud i lave en rosenvand selv, da det er temmelig dyrt at købe rosenvand til så mange projekter.

Vi bor i et gammelt hus, som vi næsten et færdige med at renovere, men haven mangler stadig, så jeg har desværre ikke roser selv. Jeg købte derfor et bundt roser. Hvis du vil lave rosenvand, så er det en god ide at høste fra egen have (mens der stadig er morgendug) eller købe usprøjtede roser, hvis du vil undgå pesticider i din rosenvand. Jeg skal helt sikkert have duftende roser i min have, så jeg kan lave rosenvand fremover, for det er meget let at lave.

Hvad gør rosenvand?

Rosenvand anvendes som balancerende og fugtgivende mist/spray til ansigtet, halsen og øvre del af brystet. Den kan også bruges til resten af kroppen, da den virker kølende. Den er ideel til tør, sensitiv og stresset hud, olieret hud og moden hud. Rosenvand indeholder et højt niveau af antioxidanter og har anti-inflammatoriske egenskaber, der plejer, nærer og beskytter huden.

Anvendelse

 • Som en ansigts-mist
 • Som opfriskende hårspray
 • Til at forfriske omgivelserne i rummet
 • Til at forfriske sengelinned
 • Som base i vandbasseret formler
 • Som toner til huden
 • Som vandbase til ansigtsmasker
 • Til at afbalancere pH-balancen
 • Som antibakteriel rensemiddel til mindre sår og rifter
 • Til at hydrere, genoplive og fugte huden
 • Til at køle huden
 • Til at hjælpe med at forfriske udseendet af huden og give den en blødere fornemmelse

Vand eller hydrolat?

Der er forskel på rosenvand. Den jeg laver er på “kogte” rosenblade og er flot rosa i farven. Du kan lave rosenvand af både friske og tørrede rosenblade. Den rosenvand, der kaldes hydrolat er lavet af damp destillerede rosenblade og det er en helt andet og mere tidskrævende proces. Hydrolaten er helt klar.

Jeg hældte min rosenvand i en klar plastflaske og den så virkelig flot rosa ud de første par dage, men blev herefter næsten rustfarvet. Det har absolut ingenting at sige i forhold til dens virkning, men den ser bare ikke særligt indbydende ud. Jeg vil foreslå, at du hælder den i en brun UV-beskyttende flaske.

Rosenvand kogt på rosenblade holder som alt med vand i ikke ret lang tid. Lav enten en lille portion, som du kan nå at bruge indenfor et par uger (opbevares på køl) eller tilsæt konserveringsmiddel.

Ingredienser:

1/2 dl tørrede rosenblade eller 1 dl friske
2 dl demineraliseret vand (det holder sig i længere tid og er fri for kalk)
En gryde med låg
En si eller bedre et viskestykke til at filtrere bladende fra vandet
En mørk flaske med låg, evt. med spraylåg (kan købes hos Pila Lys)

Fremgangsmåde:

Mål rosenbladene af og hæld dem i en gryde.
Hæld demineraliseret vand i gryden.
Læg låg på og bring vandet i let kog.
Lad det simre indtil rosenbladene er næsten farveløse. Det tager 5-10 minutter.
Tag låg af og lad rosenvandet køle af til stuetemperatur.
Hæld herefter blandingen igennem en si og herefter igennem et viskestykke i en rengjort kande.
Hæld den filtrerede rosenvand i en mørk rengjort glasflaske eller evt en rengjort krukke og sæt låg på.
Opbevares i køleskab i et par uger.

God fornøjelse!
Pia Duelund

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *