Opskrifter

Sæbe til alle hudtyper

Denne sæbe er en mild sæbe, der kan bruges til alle hudtyper og som shampoo til håret.

Sæben er lavet efter koldproces metoden (CP) og du kan lære mere om, hvordan man laver sæbe efter CP metoden i et andet indlæg. Læs indlægget først, hvis du ikke har prøvet at lave sæbe efter CP metoden før.

Opskriften kan danne basis for mange forskellige slags sæber. Du kan lave din helt egen opskrift med andre olier eller du kan twiste denne ved at tilsætte fx. ler, urter og forskellige dufte.

Hvis du gerne vil udskifte en eller flere af olierne i opskriften, så kan det sagtens lade sige gøre, du skal blot finde en “lye-calculator” (lud-kalkulator) eller soap-calculator (sæbe-kalkulator) på nettet og indsætte de olier, som du vil bruge i opskriften. Så regner kalkulatoren ud, hvor meget lud du skal bruge. Det er nemlig forskelligt fra olie til olie og har stor betydning for om din sæbe bliver ordentligt forsæbet. Altså om alle fedtmolekyler binder sig til ludmolekylerne. Derved undgår du at der er overskud af lud i din sæbe. du kan finde en soap-calculator her

Jeg har brugt økologisk fairtrade palmeolie, økologisk kokosolie og økologisk olivenolie. Den sidste olie er e-vitamin i solsikkeolie. Da jeg bruger 2 gram i opskriften, har jeg valgt at indregne den i forhold til ludmængden. Det er ikke nødvendigt, da det ikke gør noget, at have et lille overskud af olie i sæben. Jeg kan bedst lide, at der ikke er for meget overskud af olie i min sæbe, da jeg har erfaret, at sæben/olierne harskner lidt hurtigere men det er en smagssag.

Jeg synes, at kombinationen af palmeolie og kokosolie giver det bedste skum. Der er mange der er imod brug af palmeolie. Jeg vil heller ikke være med til at drive rovdrift på vores skønne natur, så jeg købte i sin tid en økologisk fair-trade palmeolie og den bruger jeg med god samvittighed. Den tilfører bare så meget godt til en hjemmerørt sæbe. Jeg har tilsat e-vitamin fordi det er rigtig godt til huden og fordi det udsætter harskning af sæben/olierne.

Den bedste kombination til sæber er 30/30/40, altså 30 procent kokosolie, 30 procent palmeolie og 40 procent anden olie. Kokosolie er meget rensende, men kan virke udtørrende ved for stor en mængde. Palmeolie giver dejlige bobler og en god konsistens. Tilsæt 40 procent af andre olier for deres plejende egenskaber.

Afvejning af lud

Jeg har ikke lagt mængden af æterisk olie ind i kalkulatoren, så jeg får måske en lille overfedtning (det hedder SF – superfat på engelsk) af sæben alligevel, men det gør ikke noget. Der må bare ikke være for meget lud i forhold til fedtmængden, da overskydende lud, som ikke er forbundet til oliemolekyler kan ætse huden.

Din hud består af fedt (groft sagt) og lud vil gerne binde sig til fedtmolekyler, så det er med at undgå, at der er lud tilovers i en rørt sæbe. Derfor er en præcis udregning af ludmængde i forhold til fedtstof mængde nødvendigt.

Du kan vælge at udskifte vandet med fx te, kokosmælk, mandelmælk, havremælk, komælk osv.

Opskrift på basis sæbe med citrongræs ca. 600 gram

Fedtstoffer:
170 gram olivenolie
127 gram palmeolie
102 gram kokosolie
2 gram e-vitamin i solsikkeolie

Lud og væske:
59 gram NaOH (lud) (kaustisk soda)
133 gram destilleret vand

8 ml. essentiel/æterisk citrongræsolie

Sikkerhed:
Husk at iføre dig nødvendigt sikkerhedsudstyr, når du har med lud at gøre, da det er ætsende: sikkerhedsbriller og handsker.

For at beskytte dine arme, ben, fødder og tøj er det en god ide at have en langærmet buse på, lange bukser, strømper og sko og gerne et forklæde, der kan beskytte dit tøj mod både lud og oliestænk.

Udstyr:
NB. Alle de redskaber du bruger til at fremstille sæbe med kan ikke bruges til madlavning bagefter.
1 gryde med lidt vand.
1 stor plastikskål eller skål i stål til at smelte fedtstofferne i.
1 plastikskål eller lille spand til at blande ludvæsken i.
1 lille plastikbøtte til at måle den kaustiske soda op i.
2 plastikskeer/grydeskeer. Ikke træ!
1 vægt, der kan måle ned til 1 grams nøjagtighed.
Helst 2 bolchetermometre (1 kan bruges) eller et digitalt lasertermometer.
1 stavblender.
1 form fx en mælkekarton eller en rugbrødsform foret med bagepapir.

Fremgangsmåde:
Start med at veje dine faste fedtstoffer af og smelt dem over et vandbad i gryden. Varm fedtstofferne op til de er smeltet helt. Tag dem af gryden.
Mål de flydende olier af og sæt dem til side.


Vej den nøjagtige mængde vand af i den ene spand eller skål.
Vej den nøjagtige mængde kaustisk soda (lud) i en plastikbøtte, som du efterfølgende kun bruger til samme formål.
Stil dig udenfor eller et andet ventileret sted. Husk at være iført sikkerhedsudstyret.

Hæld nu luden stille og roligt i vandet. ALDRIG omvendt!!. Rør rundt i væsken. Den bliver meget varm. Undgå at indånde dampen fra væsken. Den ætser luftvejene. Sørg for at der ikke er børn eller dyr i nærheden!

Væsken bliver klar/gennemsigtig igen efter et par minutter. Nu kan du sætte den til side et sted hvor du ikke kommer til at vælte den og vente på at temperaturen falder til mellem 37-50 grader. Sæt dit bolchetermometer i spanden.

Temperaturen på de smeltede fedtstoffer falder langsommere end din ludvæske. Derfor kan du nu hælde de afmålte flydende olier i skålen med de smeltede fedtstoffer og temperaturen vil falde hurtigere.

Skulle det ske, at temperaturen er faldet for meget, så sæt skålen i vandbadet igen, men hold øje, for temperaturen stiger hurtigt.

De faste fedtstoffer er smeltet og de flydende olier hældes i – så køler olierne hurtigere ned!

Når olierne og luden har nået omtrent samme temperatur (mellem 37 og 50 grader) så hælder du forsigtigt luden over i skålen med olierne og rører roligt rundt.

Tilsæt nu den æteriske olie og rør rundt igen til det er blandet godt med sæbemassen. Du kan sagtens røre indtil sæben begynder at trace, det vil sige at sætte spor, men det går meget hurtigere, hvis du bruger en stavblender. Husk at blende nede i massen, så den ikke sprøjter op. Rør rundt med stavblenderen engang imellem og se efter trace.

Trace er hvis du forestiller dig at du tager grød op i en ske og hælder det tilbage. Så vil det lave spor/striber.

Hæld nu sæbemassen i formen. Dæk den til med et stykke pap, et gammelt håndklæde eller viskestykke og sæt den til side. Den skal stå minimum 24 timer og helst 48 timer inden du tager sæben ud af formen. Hvis den er blød så er det bedst at lade den stå et døgn eller to mere, inden du skærer den ud i passende stykker.

Læg dine sæbestykker i en kasse eller lignende uden låg – gerne med et klæde over – i 6-8 uger. Sæberne taber en del vand i modningstiden. Det er nødvendigt, da sæben ellers vil ligge som en klump gele i sæbeskålen og den vil blive brugt alt for hurtigt.

Når de 6-8 uger er gået, så har du en skøn sæbe som du kan bruge til både ansigt, hænder og hår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *