Opskrifter

Let creme til kombineret hud

Denne creme er lavet af lette olier, som optages hurtigt af huden. De lette olier lægger sig ikke som en hinde på huden som fede olier. Fede olier er mere velegnet til at beskytte huden og danne en barriere eller som reparation eller forebyggelse af revner eller tør hud.

Eksempler på lette olier er; solsikkeolie, tidselolie, abrikoskerneolie og jojobaolie, som er velegnede til lette cremer og lotions.

Jojobaolien er lidt anderledes end de andre lette olier, da den faktisk ikke er en olie men en voks. Den ligner hudens sebum (overflade) og det gør den let optagelig og meget velegnet til fedtet eller kombineret hud. Hvis du ikke har jojobaolie så kan du sagtens bare bruge de andre olier. Du kan bruge en af olierne eller kombinere to eller flere. Det er helt op til dig.

Jeg vil give dig en opskrift på en let creme, som jeg har lavet mere tynd og lettere til huden end en creme. Det gør at den fedter mindre og er lettere at smøre ud og lettere for huden at absorbere. Jeg har selv kombineret hud og synes, at den virker rigtig godt for mig. Den er behagelig at have på huden og giver min hud den fugt, som den har brug for uden at virke fedtet.

Der er mange, der har en holdning til konservering af cremer. Det er godt at have en holdning og være bevidst om det man køber eller laver selv.

Jeg vælger altid at bruge konservering til de vandholdige produkter, som jeg laver til mig selv eller andre. Jeg er meget mere bange for de skimmelsvampe og bakterier, der kommer efter kort tid i vandholdige produkter end jeg er for konservering. Og de kommer! Hvis du vælger konservering fra, så kan det du laver højst holde sig 14 dage i køleskab.

Opskrift på en let creme til kombineret eller fedtet hud. Der bliver ca 200 gram creme ud af denne portion:

Vandfasen:
150 gram demineraliseret vand (kan købes til 7-8 kr. i fx Rema 1000)
4 gram glycerin (hvis du har det. Ellers 4 gram ekstra vand)

Fedtfasen:
38 gram let olie (tidselolie, solsikkeolie, vindruekerneolie, abrikoskerneolie, hampefrøolie eller jojobaolie)
10 gram BP voks ( det er en emulgator, der for olie og vand til at binde sig sammen)

Ekstra:
1 stor dråbe E-vitamin (valgfrit, men forhindrer olier i at harskne for hurtigt)
1-2 ml æterisk olie eller duft velegnet til kosmetik (valgfrit. Hvis du vælger at tilsætte duft, så skal du helst prøve dig frem med lidt ad gang. Det er en smagssag, hvor meget duft, man har lyst til. Dog skal du ikke tilsætte mere en 1% af æterisk olie, da nogle af olierne er fotosensitive)
5 ml. aloe vera juice (valgfrit)

Hæld vand og evt. glycerin op i en varmefast kande eller skål og sæt den i en gryde med et par centimeter vand. Sæt gryde på komfuret og varm det op ved medium temperatur til 75 grader. Her er et termometer, bolche- eller infarødt termometer, godt at have ved hånden.

Hæld olien/olierne og emulgatoren i en anden varmefast kande eller skål og sæt også den i en gryde med et par centimeter vand. Varm op ved medium temperatur til 75 grader.

Det er bedst, hvis du kan varme både vandfasen og fedtfasen op på samme tid. Vær opmærksom på, at olien ofte bliver hurtigere varm end vandet. Mål temperaturen med jævne mellemrum, så olien ikke bliver for varm.

Når begge, både vandfasen og fedtfasen har nået de 75 grader, tages de af varmen. Tør kanderne/skålene af for vand under bunden.

Hæld nu vandfasen over i fedtfasen under omrøring. Det er bedst at bruge et piskeris. Du vil se, at det nu skifter farve. Det er fordi olie- og vandmolekylerne binder sig sammen. Rør/pisk i det med korte mellemrum indtil temperaturen er på 40-45 grader. Tilsæt nu eventuel konservering og pisk indtil cremen er blevet ensartet igen. Når temperaturen er nået ned på 25-35 grader kan du tilsætte æterisk olie, e-vitamin, tinkturer, ekstrakter eller fx aloe vera juice. Pisk det indtil cremen er blevet ensartet.
Lad det stå indtil det har nået stuetemperatur på ca. 21 grader. Så undgår du kondens i din cremebøtte. Hæld cremen på en bøtte.

Du har nu lavet din egen creme 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *