Opskrifter

Hvordan laver man et duftlys

I denne guide vil jeg lære dig, hvordan du laver et duftlys. Det er en sjov, afslappende og meget givende hobby, at fremstille sine egne lys. Et smukt håndlavet lys gør dit hjem personligt og hyggeligt og er samtidig en oplagt gave idé til familie og venner. Hvis du tilfører lyset en fin etiket vil det gøre lyset unikt og endnu smukkere. Det er prikken over i’et. Hvis du elsker at lave dine egne lys og dine modtagere bliver glade for dem, så kan du måske endda starte dit eget firma med dine egne unikke håndlavede lys.

Det er både en kunst og en videnskab at fremstille lys og kræver en kombination af flere forskellige ingredienser som; voks, duft, væge, beholdere og måske farve.

Da vi bruger flest naturlige ingredienser og reagere på forskellige måder, så vil det færdige resultat variere i udseende. Men bare rolig, det er ikke så svært at lave et lys, som det umiddelbart lyder og jo mere du øver dig jo bedre bliver du til at lave et helt perfekt lys.

De ingredienser som du kan købe hos Pila Lys er alle ligeså gode (hvis ikke bedre) end de lys, som du kan købe i de fleste butikker. Du vil kunne fremstille lys, der kun koster en brøkdel af den pris, som du skal give for de kendte mærker i butikkerne og så er det samtidig sjovt at lave dem selv.

Hvad skal du bruge?

Soja voks (GW464 er lettest at arbejde med for begyndere)
Kande i glas der kan tåle varme eller en stålkande (kan købes hos en isenkram)
Termometer (infarød eller bolsjetermometer)
Beholder til lys (glaskrukke, tin-beholder eller fx en tekop fra genbrug)
Væge (skal passe til diameteren på beholderen til lyset)
Duft
Evt. farve egnet til lys (kan købes i en hobbybutik. Kommer senere her i webshoppen)
Limpistol/lim
Holder til væge (fx en tøjklemme)

Fremgangsmåde:

Du skal bruge en varmefast kande til at smelte voksen i. Voksen smelter ved 40-45 grader, så det kan de fleste kraftige glaskander tåle. Du kan genbruge syltetøjsglas, finde store tekopper i genbrug eller købe egnede glasbøtter her i webshoppen. Vores vokstyper har en rigtig god vedhæftning til egnede beholdere. De skal bare være rene og glatte inden i.

Nu skal du beregne, hvor meget voks du skal bruge til din krukke/krukker. Der er 2 måder at beregne mængden af voks på.

1: Fyld din krukke op til kanten 2 gange. Voksen smelter til omtrent det halve i volume.
2: Sæt din krukke på en vægt. Nulstil vægten og hæld vand i og se, hvor meget vandet vejer. Det er den mængde voks du skal bruge.

Sæt kanden med voks i en gryde med lidt vand i. Det er ligesom, når du smelter chokolade. Varm voksen op til 75-80 grader indtil den er helt smeltet. Den begynder at smelte ved 40 grader. Jeg vil IKKE anbefale, at varme voksen op i mikrobølgeovnen, da du ikke kan styre temperaturen og voksen let kan blive for varm.

Mens voksen smelter kan du forberede din krukke til lyset. Put en klat lim under det lille metalstykke som er vedhæftet vægen. Placer vægen i midten af krukkens bund. Brug eventuelt en træpind (fx til grill) til at trykke vægen rigtig fast i bunden af krukken. Det er vigtigt at vægen er placeret lige i midten af krukken, da det har betydning for, hvordan lyset brænder.
Når vægen er sat fast placerer du en klemme ovenpå krukken for at holde den centreret og for at forhindre, at vægen ikke falder sammen, når voksen hældes i.

Når voksen er helt smeltet og har nået en temperatur på 80 grader tager du den af varmen. Tør kanden under bunden, så der ikke drypper vand i voksen, når du hælder den i krukken. Hvis du vil lave et duftlys er det nu, at du skal tilsætte duft. Duft tilsættes ved 75-80 grader. Hæld den ønskede mængde duft i den smeltede voks. Mængden af duft er ideel et sted i mellem 6% og 8% afhængig af, hvor stærkt dit lys skal dufte. Hvis du bruger æteriske olier, så skal de tilsættes ved en meget lavere temperatur (25-35 grader), da duften ellers fordamper.
Rør nu grundigt (1-2 minutter) rundt i din voks, så duftmolekylerne kan
binde sig til voksen.

Alle dufte giver et forskelligt resultat i forhold til styrke i det færdige lys. Nogle dufte skal der tilsættes mere af og andre mindre, for at få den ønskede styrke. De forskellige vokstyper har også indflydelse på det færdige resultat, så her må du eksperimentere dig lidt frem. Det er en god ide at notere undervejs, hvilken voks, hvilken duft og mængde samt vægestørrelse du har anvendt.

Hvis du gerne vil tilsætte farve, så er det nu du skal gøre det. Tilsæt lidt ad gangen og test farven ved at dryppe lidt på et stykke hvidt papir til du når den ønskede farve.

Vent nu til voksen er kølet ned til 60-62 grader før du hælder den i beholderen. Hæld voksen langsomt i beholderen. Hold eventuelt lidt tilbage som du senere kan smelte igen og hælde i glasset for at lukke revner og huller opstået under hærdning. Denne metode kan reparere mange problemer. Lad nu lyset stå og hærde færdig i et døgn, før du klipper det overskydende væge af og brænder lyset for første gang. Større lys har kun godt af, at hærde i længere tid, da det giver en god brænding.
Efter hærdning kan du klippe vægen ned, så den er 0,75 til 1 cm lang.

Sæt eventuelt en etiket på lyset og voila du har et smukt og naturligt lys, som du kan nyde selv eller give i gave til familie og venner.

Tips

Lad altid lyset brænde og voksen smelte helt ud til kanten 1. gang du tænder lyset. Så undgår du at lyset brænder en tunnel/krater ned igennem voksen. Den første tænding afgør, hvordan dit lys brænder fremadrettet. På denne måde får du max ud af dit lys.

Trim altid vægen ned med en saks inden du tænder lyset igen til lige under 1 cm. På denne måde undgår du at vægen bliver for stor og soder i stedet for at brænde smukt og rent.

Lad dine beholdere stå og blive stuetempererede (21 grader) inden du hælder voksen i. På denne måde kan du opnå den bedste vedhæftning og det smukkeste resultat. Du kan også varme dine beholdere op ved lav temperatur i ovnen inden du hælder voksen i.

Hold lidt af voksen tilbage. Smelt igen og hæld i beholderen, når voksen er hærdet. Det vil dække eventuelle huller, revner og frosting (små krystaller).

Huller, revner og frosting kan repareres ved at smelte det øverst lag (2mm) med en føntørrer eller bedst med en varmepistol, da den ikke blæser på voksen samtidig.

Gå aldrig fra et tændt lys. Lad ikke børn være alene med tændt lys og lad det ikke brænde mere end 4 timer ad gangen.

Det var så det! Nu har du lært, hvordan du laver dit eget lys. Lad der gerne gå et par dage før du tænder det. Nyd så glæden ved at se, hvordan det spreder hygge i dit hjem og glæd dig over, at du selv har lavet det!

God fornøjelse 🙂


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *